skip to Main Content

Samen met de bewoners van Groene Mient heeft de architect Francois Verhoeven een prachtig ontwerp gemaakt voor de gemeenschappelijke ruimte van Groene Mient, die daarna met zelfbouw van de bewoners is gerealiseerd.

Voor de bouw zijn hoofdzakelijk ecologische en recyclede materialen gebruikt. Het hoofdmateriaal dat gebruikt is,  is hempcrete. Het is een volledig natuurlijk mengsel van hennepscheven, hydraatkalk, mineralen en water. Het is kampioen CO2 opname en zuivert het binnenklimaat van het gebouw. Het is een uniek, natuurlijk en recyclebaar bouwmateriaal. Het is ademend, het brandt niet en rot niet.
Voor het dak zijn de oude balken gebruikt die uit het schoolgebouw komen dat eerder op deze locatie heeft gestaan, en ook een deur uit de school krijgt in het paviljoen een nieuwe bestemming.

Een aantal bouwers van Mas con Menos, een ecologisch internationaal bouwcollectief, waren gevraagd om de bewoners te begeleiden in de bouw van de gemeenschappelijke ruimte. Weken achter elkaar is er hard gewerkt door de Groene Mient bewoners. Vooral het maken van de hempcrete muren was een arbeidsintensief werk. Elke werkdag werd afgesloten met een gezellig samenzijn, waarbij de bouwers goed werden verzorgd door de Groene Mient’ catering groep die elke dag weer een bijzondere maaltijd op tafel zette.

De zelfbouw van de gemeenschappelijke ruimte begon op 25 maart 2018 met het uitzetten van de contouren. Op 5 oktober 2019 vond de feestelijke opening plaats van het gebouw dat inmiddels is gedoopt als ‘t Ei.

Om een beeld te krijgen van het hele proces, bekijk dan het filmpje over de zelfbouw van ‘t Ei .

Of de nieuwsberichten Start bouw gemeenschappelijke ruimte en Opening van ‘t Ei, op deze website.

 

Groene Mient woningen met links ‘t Ei (foto Groene Mient)
Links ‘t Ei (foto Groene Mient)
‘t Ei van binnen (foto Groene Mient)
Translate »
Back To Top